Romige champignonsaus

Bij mij thuis eten we graag pasta. We eten het met tomatensaus, met pesto, maar het lekkerste is toch wel een champignonsaus, met room!

Het lijkt moeilijk, maar is het absoluut niet. Het is zo gemaakt, en persoonlijk vind ik het veel lekkerder dan uit een pakje. Het enige ‘nadeel’ is dat hij niet zo mooi wit is als de saus uit een pakje of zakje. Je kunt deze saus ook maken voor bij een stukje vlees, of als basis van een ragout. Wij eten het als saus door de tagliatelle, met een lekker stukje vlees.

Wat heb je nodig?

  • 250 gram verse champignons ( in schijfjes, of in kwarten )

  • 25 gram boter ( als je eerst je vlees aanbraad, dan hoeft dit niet )

  • 2 eetlepels witte wijn ( optioneel )

  • 100 ml bouillon ( van een blokje )

  • 150 ml (kook)room

  • fijngesneden peterselie ( ongeveer 1 eetlepel )

  • 1 theelepel fijngehakte knoflook ( optioneel )

  • zout en peper

Ik gebruik een pan waar ik al eerder mijn vlees in heb gebraden, de sappen en kruiden van het vlees zijn een mooie basis voor de saus. Wil je dit niet, of ben je vegetariƫr, dan bak je de champignons gewoon aan in de boter.

Zo maak je het;

Je vlees braden, uit de pan halen, met folie afdekken en laten rusten.

Als je niet genoeg boter overhoudt in de pan smelt je nog wat boter erbij, en bak je de champignons tot ze zacht en bruin zijn. Voeg de knoflook toe.

Vervolgens blus je het af met de wijn, en voeg je de bouillon en de room toe. Breng de saus aan de kook, en roer regelmatig door.

Voordat je de saus serveert, de fijngehakte peterselie toevoegen, en nog even doorroeren. Op smaak brengen met zout en peper.

Wil je een ragout?

Volg het recept hierboven, maar na het bakken van de champignons met de knoflook, voeg je 2 eetlepels bloem toe. Dit bak je 1 minuut mee met de champignons, vervolgens giet je de wijn er in kleine beetjes tegelijk bij. Dit moet je rustig aan doen omdat je anders klontjes krijgt, als de wijn is opgenomen voeg je geleidelijk de room toe tot je een mooie dikke saus krijgt. Als laatste de bouillon toevoegen en je ragout laten indikken tot de gewenste dikte.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *