Kruidnootjes

Dit weekend komt de Sint weer aan in Nederland, en wat is er dan leuker om thuis te komen uit de kou en dan samen met de kinderen te gaan bakken? Geen zin om eropuit te gaan in het herfstweer? Bak dan ’s ochtends samen kruidnootjes en peuzel ze lekker op tijdens de intocht op televisieā€¦

Het geheim van de lekkerste kruidnootjes? Lichtbruine basterdsuiker ipv donkere basterdsuiker gebruiken en een beetje amandel essence. Dit kun je vinden bij de ‘bakspullen’ in de supermarkt, of bij een kookwinkel. Je kunt ook Amaretto gebruiken, maar alcohol verdampt niet geheel tijdens het bakken ( ongeveer voor 50% )

Met dit recept maak je ongeveer 50 lekkere kruidnootjes

Wat heb je nodig?

  • 100 gram zelfrijzend bakmeel
  • 50 gram koude, harde boter in blokjes gesneden
  • 50 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 2 eetlepels melk
  • 2 theelepels amandel essence
  • 2 theelepels speculaas-, of koekkruiden
  • mespuntje zout

Verder gebruik ik een voorverwarmde oven op 180 graden Celsius, een zeef, een beslagkom, bakplaat en bakpapier. Huishoudfolie om je deegbal in te wikkelen.

Wat ga je doen?

Zeef boven de beslagkom je zelfrijzend bakmeel en de speculaaskruiden. Voeg de suiker, het mespuntje zout, de boter en de melk toe. Was je handen en kneed alles met je handen tot kruimels. Als de kruimels aan elkaar gaan plakken kun je het deeg tot een bal vormen. Wikkel je deegbal in het huishoudfolie en sla de bal iets plat. Leg deze nu ongeveer een half uurtje in de koelkast om wat steviger te laten worden.

Ondertussen bekleed je de bakplaat met bakpapier en kun je de keuken alvast een beetje opruimen.

Nu is het tijd om je hulpjes erbij te roepen!

Maak van het deeg kleine bolletjes met grote van een kleine knikker ( de kruidnootjes zetten nog iets uit tijdens het bakken, dus leg ze niet te dicht naast elkaar, en maak ze niet te groot )

Druk de bolletjes een klein beetje plat als ze op de bakplaat liggen.

Bak de kruidnootjes in het midden van de oven in ongeveer 15 minuten goudbruin en gaar. Neem ze van het bakpapier en laat ze afkoelen.

In een luchtdichte trommel kun je ze tot wel een week goed houden, maar ik schat in dat ze dat niet gaan halenā€¦.

Geniet ervan!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *