Chocolade Fudge Taart ( met mosterd! )

Oh my, wat is dit een lekkere taart!

Een bodem van Bastogne koeken is eigenlijk altijd goed. Het is een (basis) bodem die voor veel taarten word gebruikt. Je kunt er elke vulling op doen die je lekker vind, denk bijvoorbeeld eens aan een cheesecake met een Bastogne bodem. Lemoncurd met heerlijke meringue! Maar ook een simpele custardvulling is heerlijk!

Voor alle chocolade liefhebbers heb ik er een vulling van chocolade fudge op gedaan.

Nu houd ik persoonlijk niet heel erg van pure chocolade, en veel chocolade taarten zijn met of pure chocolade, of met veel donkere cacao. Ik wilde eens een fudge maken met niet te veel pure chocolade, maar wel met de lekkere volle chocolade smaak. Nu had ik tijdens een workshop mosterd maken van Maille gehoord dat ook mosterd veel zoete smaken kan versterken, en daarom ook uitermate geschikt is voor zoete bereidingen. Ik was erg verbaasd, maar een idee was geboren!

De keer erop dat ik chocolade glazuur had gemaakt (voor een ander recept) en ik er beetje bij beetje mosterd aan toe ging voegen, werd de chocolade smaak intenser…..wauw!!

En na veel proefsessies, presenteer ik u; de chocolade fudge taart met mosterd!!

De taart bestaat uit een bodem en vulling en daarom heb ik het recept opgedeeld in twee gedeeltes. Zo kun je de bodem ook “los” maken zonder dat je het hele recept moet uitpluizen….

Bodem van Bastogne/Kandij koeken;

  • 250 gram Bastogne koeken
  • 125 gram Roomboter

Koekjes verkruimelen ( in een keuken machine )
Boter smelten, en dan samenvoegen met de kruimels.

In een ingevette taartvorm doen en voorzichtig aandrukken. Je kunt ervoor kiezen om een opstaand randje te maken, of een vlakke bodem als je dit makkelijker vind. Dit gaat heel makkelijke met een glas of een “cup-maatbeker”

zachtjes aandrukken tot een mooi randje ontstaat

zachtjes aandrukken tot een mooi randje ontstaat

In de koelkast zetten voor ongeveer 15 minuten zodat de boter weer uithardt en je een mooie stevige bodem hebt.
Chocolade vulling is eigenlijk het basis recept voor een fudge. Je kunt hiermee eindeloos variëren…. Voeg wat alcohol toe voor een smaak naar keuze, je kunt er ook noten, rozijnen of marshmallows doorheen mengen. Maak het zo lekker als je zelf leuk vind.

De chocolade vulling;

  • 125 gram pure chocolade
  • 125 gram melkchocolade
  • 25 gram roomboter
  • 397 gram gecondenseerde melk (dit is 1 blik)
  • 1 eetlepel honing-mosterd van Maille

Ik weet niet of dit met andere mosterdsoorten ook lekker is, ik heb een potje honing-mosterd gekregen tijdens het All You Need Is Food event en heb deze taart daarmee gemaakt.

Chocolade fijnhakken, met een mes of in de keukenmachine.

IMG_6080

In een pannetje; gecondenseerde melk, roomboter en chocolade smelten tot een mooie egale “massa” Dan laat je de fudge nog een klein beetje indikken en haal je het pannetje van het vuur.

Hierna voeg je de eetlepel mosterd toe. Vind je het wat griezelig (zoals ik de eerste keer!) dan raadt ik je aan om het per theelepel toe te voegen. Blijf proeven!! Je zult versteld staan hoe de chocolade smaak “voller” word naarmate je de mosterd toevoegt.

Dan schenk je de vulling op de bodem en laat je het in de koelkast in ongeveer 1-2 uurtjes opstijven.

Geen oven? Nope! Dit is een erg makkelijk recept, niet moeilijk en eigenlijk “foolproof”omdat je geen oven gebruikt.

Als de taart mooi stevig is geworden kun je hem nog bestuiven met cacao. Nogmaals ik vind de pure, ietwat bittere chocolade smaak niet zo dus ik gebruik mijn Cadbury cacao. Dat is net zoiets als bij ons de Nesquick, gezoet cacaopoeder om chocolademelk te maken.

Met een warm mes (even onder de warme kraan houden) snijd je de taart het makkelijkste in stukjes. Ik zeg expres stukJES want hij vult enorm!

chocolade taart met mosterd

Durf jij hem te maken?

Enjoy!

COMMENTS

Helen

Klinkt als een heerlijke taart!

Daisy (Lekker Happen )

Wat apart met de toevoeging van mosterd!

Desiree | Sweet Happinez

Dit lijkt mij een lekkere taart!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *