Bread and butter pudding (with a twist)

Laat ik beginnen met iedereen een heel mooi 2017 te wensen. Dat al je lijnpogingen mogen lukken, en zo niet dat je dan maar extra geniet van alles wat je in je mond stopt 😉

Dit jaar begon voor mij extra goed, want zoals elk gezin hebben wij ook tradities die met eten te maken hebben, gewoon omdat dit zo ‘gegroeid’ is.

Zo MOET ik altijd het nieuwe jaar beginnen met een overgebleven oliebol van de avond ervoor. Ik houd er zelfs eentje speciaal achter! Dit jaar had ik wel erg veel oliebollen over en dus was het idee geboren voor een bread and butter pudding. Heb je nou geen oliebollen meer over? Dit is ook erg lekker met ‘overgebleven’ croissantjes.

Je kunt het eten als ontbijt, maar is ook erg lekker als toetje! Laat dan wel een behoorlijk gaatje over, want het vult enorm…

Genoeg voor 3 lekkerbekken (of 2 brakke katers!)

Wat heb je nodig?

  • 3 overgebleven oliebollen, of croissantjes
  • 150 ml melk
  • 2 eetlepels suiker
  • 1 middelgroot ei
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 theelepel vloeibare vanille
  • klein klontje boter, en boter om in te vetten
  • poedersuiker

Een ovenschaal ingevet met wat boter, aluminiumfolie en een oven voorverwarmd op 200 graden

Wat ga je doen?

Snij of breek de oliebollen, dan wel croissantjes in stukjes. Niet te klein, je gaat immers geen eendjes voeren, maar ook niet te groot omdat het anders te zompig blijft….je snapt me wel denk ik.

Roer in een kom het ei los samen met 1 eetlepel suiker, de kaneel en de vanille en roer dit los. Voeg de melk toe en klop het nog eens goed door.

Voeg de stukjes oliebol/croissant toe en roer goed door, zorg ervoor dat je oliebollen/croissant het ei-mengsel goed opneemt. (Met croissants zal dit wat makkelijker gaan dan met oliebollen)

Doe de stukjes oliebol/croissant in de ingevette ovenschaal en leg hier nog wat kleine stukjes boter op, niet te veel anders word het erg vet. Strooi hier de overgebleven eetlepel suiker overheen, en giet eventueel het resterende ei-mengsel er nog overheen.

Bedek je ovenschaal losjes met aluminiumfolie en zet de schaal in de oven.

Na ongeveer 10-15 minuten haal je de folie eraf en zet je de ovenschaal terug in de oven.

Nu moet je nog 10 minuten geduld hebben tot er een mooi goudbruin korstje heeft gevormd. Haal de schaal uit de oven en laat iets afkoelen. Het is echt heel warm!

Serveer in een schaaltje, en bestrooi de nog warme bread and butter pudding nog met wat poedersuiker, genieten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *