Bapas – Belgische biertapas (review)

Ik heb persoonlijk helemaal niets met bier, maar toen ik het boek Bapas geschreven door Karl van Melderen onder ogen kreeg was mijn interesse toch gewekt. Ik geef nog wel eens etentjes, en vind het dan erg leuk om er voor de bierdrinkers lekkere bieren bij te serveren. ‘Bierparing’ heet dit met een mooi woord. Dat dit een vak apart is werd mij al snel duidelijk, en daarom had ik gehoopt dat dit boek mij hierbij kon helpen.

Karl van Melderen heeft uiteindelijk zijn hobby naar een hoger niveau kunnen tillen door in gesprek te gaan met kenniscentra, wetenschappers, brouwers, koks en ondernemers. Daarmee nodigt hij je uit om ‘de gastronomische bierervaring naar een hoger niveau te tillen’

Bapas 3

En dat is dan weer erg handig voor een leek zoals ik šŸ™‚ Ik heb stiekem niets met bier, heb het nooit echt ‘leren drinken’ en had liever een glas cola. Het enige moment dat ik echt van een biertje kan genieten, is als het buiten 35 graden is en ik het snikheet heb. Dan lust ik wel een ijskoud witbiertje, maar verder dan dat zal het voor mij niet echt komen. Lastig als je dan een gast, of vriend iets lekkers wilt voorschotelen dat ook nog eens bij je gerecht past. Bapas geeft je hierin een mooi beeld van de bieren op de Belgische markt. Doormiddel van balansgrafieken, theoretische modellen weet je met wat voor een bier je te maken hebt. Het ‘bierparingwiel’ helpt je vervolgens een goede keuze te maken voor de ideale combinatie. Nou klinkt dit allemaal heel technisch, maar door de goede, heldere uitleg is het echt niet moeilijk.

Alles word stap voor stap uitgelegd; de smaak, het aroma, de textuur, alles komt aan bod. Als je dat eenmaal doorgelezen hebt begint het echte werk, Bierparing: DIY! En dan komt het in mijn straatje….

40 heerlijke recepten, en uiteraard bereidt met bier! Met het bladeren kwam ik meteen het recept tegen voor bieramisu, wat?! Ja, echt bieramisu… Je snapt meteen dat ik nieuwsgierig werd šŸ˜‰

Bapas 2

De recepten zijn simpel, makkelijk te volgen en duidelijk. Er is een ingrediƫntenlijst, en uiteraard een uitleg met een bierpairing-advies. Voor elk gerecht vind je een beschrijving van het bier dat je gebruikt. Superleuk en interessant. Enkele voorbeelden; Gelakt buikspek met couscous en Marokkaanse zoetzure saus. Paprikarisotto met geitenkaas, viooltjes en gemalen koffie. Kippenvleugels met gerookt spek. Enfin, je snapt het al, ik kreeg er trek van.

Het enige nadeel van dit boek is dat het veelal bieren zijn die in Belgiƫ te koop zijn, maar er word uitleg gegeven dus is daar altijd wel een gelijksoortig bier bij te vinden. Aan de andere kant, met de huidige staat van ons internet en webshops, is niets meer onmogelijk natuurlijk!

Conclusie; Ik ben bier meer gaan waarderen. Ik zie bier nu niet meer als een studentendrankje, maar echt wel als een drank met potentie. Ik heb bieren geproefd met “karameltonen” ik ben een lekkere kriek gaan waarderen, maar vooral heeft het boek mij uitgedaagd om te experimenteren met bier. Ik zeg nu niet snel meer “ik lust geen bier” ik ben alleen wat veeleisender geworden in welk (speciaal) biertje ik dan graag zou willen šŸ˜‰

Titel: Bapas

Auteur: Karl van Melderen

Hardcover, 208 blz.

ISBN: 9789022331033

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *