Amaretto Sour cake

Mijn favoriete cocktail is de ‘Amaretto Sour’ gemaakt op basis van Amaretto (goh, echt?!) citroensap en eiwit om het lekker luchtig en schuimig te maken.

Nu hoorde ik al eens dat je een cake ook met olijfolie kan maken, en dat die cake dan onwijs luchtig is….dat moest ik natuurlijk zelf uitproberen! En zo is deze cake ontstaan, serveer hem met een lekkere dot geklopte slagroom en je hebt een heerlijk toetje.

De citroen-olijfolie is gewoon te koop in de supermarkt.

Wat heb je nodig?

  • 100 + 50 gram suiker (los van elkaar afgewogen)
  • 150 GRAM citroen-olijfolie (let op je weegt het af in grammen!!)
  • 120 gram bloem
  • 40 ml Amaretto / of 1 theelepel amandel smaakstof
  • 2 eieren, gesplitst in dooiers en eiwitten
  • 2 eetlepels honing
  • snufje zout
  • 2 eetlepels suiker gemengd met 1 eetlepel citroensap om de taart mee in te smeren.

Ik gebruik een handmixer, 2 beslagkommen, een bakvorm van ongeveer 20cm, en een oven voorverwarmd op 160 graden Celcius.

Wat ga je doen?

Zet al je ingrediënten klaar, en maak 1 beslagkom vetvrij door hem even in te wrijven met wat citroensap. In de andere kom mix je de 100 gram suiker, dooiers, honing, Amaretto en het snufje zout tot het een egaal mengsel is. Hierbij voeg je beetje bij beetje de bloem aan toe. Als dit een egaal mengsel is dan giet je er in een dun straaltje langzaam aan de olijfolie bij totdat dit helemaal is opgenomen in het beslag.

Was je kloppers goed af, en smeer ze een beetje in met citroensap. Nu is je kom en je mixer vetvrij, hierdoor zullen je eiwitten (met de 50 gram suiker) mooi stijf opkloppen.

Meng voorzichtig met een spatel je eiwitschuim bij je beslag. Probeer niet te hard te roeren, maar te ‘vouwen’ hierdoor blijft je beslag lekker luchtig.

Zorg dat je bakvorm is ingevet en giet het beslag in de vorm.

Deze mag nu in de oven voor ongeveer 40 minuten, de baktijd kan verschillen bij je eigen oven. Controleer of de cake gaar is, door er met een sateprikker in te prikken. Als deze schoon is, is je cake gaar en mag hij uit de oven. Anders steeds met 5 minuten de baktijd verlengen.

Smeer wanneer de cake uit de oven komt deze direct in met het citroen-suiker mengsel.

Je kunt hem gelijk serveren, geniet ervan!

Babsjuh

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *