Zelfgemaakte “Karamel”

Vaak heb je bij het maken van taarten, toetjes of andere zoete baksels, karamel(spread) nodig. Dit is natuurlijk geen karamel zoals je die met suiker smelten krijgt, en daarom noem je het officieel karamelspread.

Dit kun je op verschillende manieren maken. Vaak kies je de manier die je het lekkerste vind, die je het makkelijkste vind, of gewoon degene die je het beste bij je recept vind passen.

Omdat er meerdere manieren zijn, dacht ik dat je het misschien wel makkelijk vond om te weten welke opties er zijn.

Er zijn waarschijnlijk nog veel manieren, maar dit zijn de methoden die ik het meeste gebruik…..

Fudge-achtige karamel

 • 30 gram boter
 • 45 gram maple syrup/honing
 • 1 blikje gecondenseerde melk

Breng de gecondenseerde melk aan de kook, voeg de maple syrup/honing en boter toe. Laat dit ongeveer 10 minuten koken op laag vuur (blijf roeren!) tot het een mooie karamelkleur heeft. Dit goed af laten koelen voor je het gebruikt.

Dulce de leche (zoet van melk)

Op deze manier kook je het blikje met de gecondenseerde melk net zo lang totdat het dikke karamel is geworden. Neem een pan die groot genoeg is, en lekker diep want je blikjes moeten helemaal onder water staan. Waarom zeg ik blikjes? Omdat je gemaakte dulce de leche goed buiten de koelkast in een gesloten blikje kunt bewaren, en aangezien deze manier best wel tijdrovend is zou ik je aanraden om meerdere blikjes tegelijk te koken. Nadeel is wel dat je hem dan ook makkelijker gebruikt 😉

 • Haal de etiketten van de blikjes en zet deze op de bodem van de pan.
 • Vul de pan met water totdat de blikjes ruim onder water staan.
 • Zet de pan op het vuur, deksel op de pan en laat het zachtjes koken gedurende 3 uur op laag vuur. Houdt wel het waterpeil in de gaten, want er zijn verhalen van blikjes die ontploffen wanneer ze droog koken, dus regelmatig checken en zo nodig bijvullen met water. Dit is wel een lawaaierige manier van karamel maken, omdat de blikjes gezellig kletteren op de bodem van de pan. Wil je dit niet, leg dan een stuk doek op de bodem onder je blikjes.
 • Na die 3 uur haal je de blikjes uit de pan en laat je ze afkoelen. Of je zet het vuur uit na 2,5 uur en je laat de blikjes afkoelen in de gesloten pan.

Nu hoorde ik pasgeleden van iemand dat het in een snelkookpan maar 40 minuten duurt! Als je dit eenmaal geproefd hebt dan weet je ook dat mijn volgende aankoop een snelkookpan word!

Caramel - week 14

Ovenmethode;

Ik wil deze manier nog wel eens gebruiken als ik mijn grote oven “toch al aan heb staan.” Deze manier lijkt eigenlijk op de hierboven beschreven blik-in-pan-methode, maar is net even iets anders. Je hoeft niet zo lang te wachten, en er is geen kans op ontploffing 😉 Nadeel van deze manier vind ik, dat je de karamel als hij klaar is maar een week in de koelkast kunt bewaren. Dat redt hij overigens nooit!!

Ook hiervoor heb je een blik gecondenseerde melk nodig, en 2 ovenschalen die in elkaar passen en een oven voorverwarmd op 220 graden Celsius.

 • Giet de inhoud van het blik gecondenseerde melk in de kleinste ovenschaal, en zet deze in de grotere ovenschaal.
 • Vul de grotere ovenschaal voorzichtig met water tot halverwege de schaal.
 • Plaats in de oven gedurende 90 minuten totdat het een mooie karamelkleur heeft. (Vul zo nodig tussendoor het water bij)
 • Laat de karamel afkoelen en bewaar het in een afgesloten bakje in de koelkast. Het is ongeveer een week houdbaar, mits in de koelkast bewaard.

Nogmaals er zijn waarschijnlijk nog veel meer manieren, maar dit zijn de manieren die voor mij het beste werken, en mij het handigste lijken. Heb je zelf nog goede tips of methodes? Dan hoor ik die graag!

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *